• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Jesienna zabawa smakami | Eko-Gozo

https://www.easytimes.pl/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/81580101.JPGlink
https://www.easytimes.pl/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/74237802.JPGlink
https://www.easytimes.pl/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/48433803.jpglink
https://www.easytimes.pl/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/67552904.jpglink

Wśród fal Morza Śródziemnego zagubiona jest mała wysepka – Gozo. Zagubiona dla świata, ale dla każdego, kto ją kiedykolwiek odwiedził – nareszcie odnaleziona. Mieszkańcom czas płynie powoli, turystom natomiast znika w okamgnieniu i ciągłym zachwycie. Zachwycie nie tylko wspaniałymi widokami, ale również magicznymi zapachami lawendy i rozmarynu oraz smakami lokalnych potraw. Wyspa stała się mekką dla wielbicieli kozich przetworów, a to głównie ze względu na unikalne sposoby hodowli tych zwierząt oraz wyrobu serów, którym smakiem nie dorównują żadne inne. Delikatne, rozpływające się na podniebieniu, niezwykłe zarówno z winem, jak i na śniadania, stały się najpopularniejszą pamiątką przywożoną z wakacyjnych wojaży w te rejony. Eko-turystyka na Gozo to jednak nie tylko hodowla kóz – to także niezwykle ciekawe zwyczaje związane z rybołówstwem, niemalże rytualne zbiory truskawek i winogron. Warto wiedzieć, że dla mieszkańców wyspy każda czynność związana z przygotowaniem posiłków, od zdobywania składników po sam proces przyrządzania, jest powodem do radości. Otwartość tutejszych kucharzy i kucharek pozwala ciekawym turystom poznać tajniki sztuki kulinarnej, a tym mniej zainteresowanym sekretami, a bardziej doznaniami – cieszyć się eksplozją nieznanych dotąd smaków i aromatów.

Wracając ciepłym wieczorem z kulinarnej przygody do jednego ze wspaniałych hoteli wystarczy wyciągnąć rękę i zerwać świeży, soczysty granat – niezwykły deser na zakończenie kolejnego, pełnego zmysłowych doznań dnia na Gozo.

Więcej…