Cudowna lokalizacja Castel Monastero to nie wszystko, co może nam zaoferować ten hotel. Osoby urzeczone smakiem trufli i borowików już o brzasku wyruszają na poszukiwania do lasu, by, po powrocie z pełnymi koszykami cennych przysmaków, zasiąść do prawdziwej uczty. Po posiłku zapraszamy do kuchni, gdzie jeden z jej szefów poprowadzi dla chętnych lekcje gotowania i zdradzi sekrety powstawania tradycyjnych, aromatycznych potraw na bazie grzybów. Castel Monastero specjalizuje się w kursach kulinarnych i może pochwalić się lekcjami smaku w wykonaniu prawdziwych wirtuozów kuchni toskańskiej. Wachlarz kursów, prowadzonych przez uznanych szefów kuchni i somelierów, współtworzyły takie wybitne osobowości świata kuchni, jak chociażby Gordon Ramsay. Warto zanurzyć się w smakach oraz zapachach i poznać tajniki kuchni nie tylko toskańskiej, ale i włoskiej – skupić się na najsmaczniejszych daniach i odkryć wartość świeżych, pachnących lokalnych składników, którymi później zaskoczymy znajomych na zimowych kolacjach, przywołując wszystkim zmysłom powidoki toskańskiej jesieni.