• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Langwedocja i Prowansja | Abbaye de Sainte Croix | Restauracje

You need to upgrade your Flash Player

Restauracja Le Terrasse otwiera się na przestronny taras porośnięty piniami i platanami, które są regularnie i dokładnie przycinane po to, by nie zasłaniały zjawiskowej panoramy, która rozciąga się przed naszymi oczami. Widok Mount Saint Victoire na wschodzie i równin Camargue od zachodu to prawdziwe zaproszenie do kontemplacji i wyciszenia. Szefujący restauracji  Jérémy Picanol spędził siedem lat w licznych restauracjach w Szwajcarii i Belgii. W 2001 roku osiadł w Prowansji i przez pięć ostatnich lat był zastępcą Pascala Morela w Abbaye de Sainte Croix. Ukoronowaniem ich wspólnych wysiłków  jest obecny kształt kulinarnych propozycji restauracji, łączących tradycyjną kuchnię prowansalską z kreatywnością i świeżością typową dla młodego pokolenia szefów. Jérémy stawia na proste, wysokiej jakości produkty tj. carpaccio z homara z cytrusami i imbirowym vinaigrette…

Menu restauracji tworzone jest we współpracy z enologiem Georgem-Albertem Aoust i stanowi prawdziwy hołd dla prowansalskich produktów. Czeka nas tu niejedna kulinarna niespodzianka i to w rozsądnej cenie. W restauracji prym wiedzie lokalny sommelier, Jean-Pierre Cargnino, który w dowód swego przywiązania do Abbaye ufundował XVI-wieczny dzwon wieńczący kaplicę.

Widna, pełna gwaru La passerelle to miejsce dla każdego. W menu znajdziemy tapas, półmiski z wyborem serów, café gourmand  (kawę podawaną z jednym z licznych deserów) i oczywiście wino.