Restauracja
W sercu kompleksu znajduje się La Bastide des Jardins – towarzyskie centrum i esencja śródziemnomorskiego stylu życia w jednym. Mieści się tu recepcja, spa i wewnętrzny basen skryty pod oryginalnym sklepieniem, a także sauna i jacuzzi. Znajdziemy tu również restaurację i bar, centrum konferencyjne oraz kawiarnię, z której tarasu rozciąga się panoramiczny widok na basen, ogrody i okolicę hotelu.
Kuchnia Langwedocji słynie z wysokiej jakości naturalnych składników. Smaczne, typowe dla lokalnej tradycji dania, o aromacie podkreślonym dzikimi ziołami i serwowane w towarzystwie znakomitego wina to wizytówka tutejszej restauracji. Specjalnością restauracji jest jagnię po katarsku z tymiankiem i czosnkiem, ratatouille z pomidorami i bakłażanem oraz bajeczne tarty owocowe. Warto skosztować także lokalnych produktów tj. Écu du Pays Cathare, świeży kozi ser oraz organiczne zboża i jarzyny z hotelowego ogrodu warzywnego.
Każdego ranka szef restauracji zaprasza nas na kulinarną wycieczkę. Na restauracyjnym tarasie czekają na nas śródziemnomorskie propozycje śniadaniowe, a wśród nich wybór lokalnych wędlin i serów, domowe dżemy, wiedeńskie paszteciki...
W całorocznym menu restauracji figurują co dzień inne cztery rodzaje przystawek, dań głównych i deserów. Latem proponowane jest specjalne menu – przystawka, mięsne lub rybne danie z grilla i domowy deser np. charakterystyczna dla regionu Roussillon morelowa tarta.
Restauracja zaprasza także na niedzielne brunche oraz wieczory tematyczne. I tak w środę koniecznie skosztujmy muli Brasucade, w piątek – propozycji lokalnych farmerów i właścicieli winnic, zaś w sobotę spróbujmy naszych sił w rywalizacji w tradycyjną grę w bule czyli pétanque.
Jeśli przyjdzie nam ochota na posiłek w domowym zaciszu, wszystkie potrzebne produkty zakupimy w miasteczku Saint Laurant de la Cabrerisse. Na naszym stole nie może wówczas zabraknąć wina z hotelowej winnicy!
Relaks przy cichej melodii fortepianu, z odprężającym koktajlem w dłoni? Udajmy się na przystanek do baru, w którego przytulnym, subtelnym wnętrzu lub na imponującym tarasie zmierzyć się możemy z niezliczonym bogactwem południowych aperitifów, słodkich Muskatów, vincuit (dosłownie: gotowane wino) i whisky…