• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Sardynia | Forte Village | Restauracje

You need to upgrade your Flash Player

Szefowie kuchni Forte Village wierzą, że jedzenie wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie, zwłaszcza podczas urlopu. Dlatego też chętnie dzielą się swoją wiedzą na temat lokalnych składników, smaków i zapachów, Sardynia ma bowiem pod tym względem naprawdę dużo do zaoferowania.

Jednak zakres kulinarny Forte Village wykracza daleko poza miejscowe specjały - codziennie w tutejszych kuchniach powstaje około 180 potraw z różnych regionów świata. Wiele pozycji w menu to potrawy autorskie wybitnych kucharzy, nagradzanych wielokrotnie przez prestiżowy w branży przewodnik Michelin.

Forte Gourmet

Sławę Forte Gourment zawdzięcza reinterpretacjom tradycyjnej kuchni włoskiej. Menu kształtowane jest przez szefa kuchni - Rocco Lannone, który z dumą prezentuje swoją miłość do neapolitańskiego sposobu przyrządzania potraw. Przy restauracji mieści się także jego szkoła gotowania.

Gordon Ramsay

Lokal ten posiada widok na morze i oferuje zaskakujące dania. Restauracją zarządza brytyjski kucharz cieszący się światowym uznaniem i aż dwunastoma gwiazdkami przewodnika Michelin.

Cantina del Forte

To przytulne, mieszczące zaledwie 25 osób miejsce polecane jest w szczególności koneserom wina. Piwnice Cantina del Forte oferują naprawdę te najlepsze - gości uraczy min. Petrus i Romanée Conti. Wśród włoskich pozycji znajdziemy słynne Sassicaia i Brunello di Montalcino. Menu skomponowane jest w sposób, który podkreśli smak winnych specjałów.

Cavalieri

Restauracja ta podaje wymyślne dania kuchni włoskiej i międzynarodowej. Usytuowana na świeżym powietrzu, stwarza świetną możliwość podziwiania gwiazd i rozkoszowania się zapachem pobliskich pinii.

Belvedere

Spektakularny taras, z którego roztacza się widok na szmaragdową wodę to tylko dodatek do wspaniałej oferty à la carte. Kuchnia Belvedere serwuje lżejsze wersje klasycznych potraw sardyńskiej kuchni.

Le Dune

Miejsce to znajduje się tuż nad piaszczystym nabrzeżem, skąd roztacza się wspaniała panorama okolicy. Oferta à la carte zawiera przede wszystkim morskie specjały.

La Locanda

Elegancja i romantyczny entourage - te słowa najlepiej opisują restaurację Locanda. Kuchnią zarządza polecany przez przewodnik Michelin Giancarlo Perbellini - pełen pasji szef kuchni, serwujący wariacje na temat kuchni włoskiej. Warto zwrócić uwagę na kartę deserów - Perbellini jest spadkobiercą rodzinnej ciastkarskiej tradycji, sięgającej 1890 roku! Locanda posiada także imponujący wybór win.

Caviar Bar

Mała restauracja nad brzegiem morza, umiejscowiona w cichym ogrodzie. Jej intymna sceneria sprawia, że jest to idealne miejsce na wieczór we dwoje. Kuchnia specjalizuje się w surowych przystawkach, daniach rybnych, i – oczywiście - w kawiorze.

Rocce Restaurant

Z restauracji rozpościera się panoramiczny widok na morze. Serwuje się tu głównie świeżo złowione ryby i skorupiaki, przyrządzane na grillu. W ciągu dnia w Rocce można wybierać spośród bogatej oferty sałat, jest też miejscowy ser i wybór wędlin. W atmosferze relaksu Rocce przywołuje ducha włoskiego gotowania, poczynając od domowych makaronów, kończąc na typowo morskich daniach. W Rocce znajdziemy także orientalny akcent, a mianowicie sushi.

Pizzeria

Jest to idealne miejsce dla zwolenników pizzy, przygotowywanej w piecu opalanym drewnem. Polecana jest szczególnie klasyczna pizza z prawdziwą mozzarellą z bawolego mleka. Pizzeria znajduje się tuż przy morzu - typowo, po włosku.

Jako urozmaicenie posiłku Pizzeria proponuje bufet sałatkowy lub świeże, sezonowe owoce. Na deser oczywiście domowe lody lub inny lokalny przysmak. Do tego lampka sardyńskiego wina. Znajdziemy tu również szeroki wybór klasycznych, włoskich piw.

Pasta House

Cóż może być bardziej włoskiego, niż domowe makarony! W tej przytulnej, relaksującej knajpce z widokiem na morze zjemy tradycyjną włoską pastę we wszystkich rozmiarach i kształtach. Pasta gotowana jest dopiero po zamówieniu i podawana z klasycznymi sosami - możemy wybierać spośród sosów na bazie ryb, mięsa, pomidorów i tych wielowarzywnych. Dodatkiem do klasycznego menu jest sushi. Posiłek uwieńczy szklanka domowego wina lub typowego włoskiego piwa.

Oasis Pool i Palm Bay

Nie trzeba zbytnio się oddalać od basenu, aby znaleźć ulubioną przekąskę. W snack barach Oasis Pool i Palm Bay czekają stosy panini, kanapek klubowych oraz zimnych dań, jak również domowe, ręcznie wyrabiane włoskie lody i sezonowe owoce. Menu à la carte uwzględnia także zimne przystawki, rybę i mięso. W karcie alkoholi znajdziemy wino i piwo.

Thaermae del Forte

Po pobycie w spa doskonale jest napić się ziołowej herbaty. Można to uczynić właśnie w  barze Thaermae del Forte, wybierając spośród wielu odmian herbaty podawanej z  łyżeczką sardyńskiego miodu. Regeneracyjne herbaty posiadają właściwości detoksykujące i są zaparzane ze świeżymi owocami, a nawet… warzywami.

W karcie są też świeżo wyciskane soki oraz ogromny wybór różnego rodzaju wody mineralnej. Ale relaksujący napój to nie wszystko. Specjalnie dla baru Thaermae del Forte, Antonello Arus, szef restauracji Belvedere, wyczarował menu inspirowane filozofią wellness w wydaniu śródziemnomorskim. Możemy raczyć się tu do woli niskokalorycznymi potrawami, które kucharz w razie potrzeby dostosuje do każdej indywidualnej diety.

Pineta

W niecodziennej scenerii antycznego lasu piniowego znajdziemy zróżnicowane i wyborne menu. Restauracja Pineta proponuje przystawki oraz dania mięsne i rybne, sery, słynne sardyńskie salami, jak również wybór deserów i lodów. Pineta prowadzi wieczory tematyczne, podczas których można wybierać spośród specjalnej karty - za każdym razem złożonej z przysmaków pochodzących z innego regionu Włoch.

Torre Grill

Coś dla entuzjastów mięsa. Torre Grill to miejsce, w którym zjemy wspaniałe danie mięsne z grilla. Mięso pochodzi nie tylko z Włoch - w Torre Grill mamy okazję spróbować również steków z argentyńskiej wołowiny, cieszącej się wśród znawców tematu opinią najlepszej na świecie. Jest też mięso irlandzkie. Potrawy przygotowywane są w otwartej kuchni i serwowane w nowoczesny, dynamiczny sposób. Do wyboru także duża ilość wspaniałych przystawek i deserów. Karta alkoholi zawiera wino i różne rodzaje piwa.

Bellavista

Idealne miejsce, aby podziwiać sardyński zachód słońca. Bellavista to cudna restauracja z menu à la carte i widokiem na Morze Śródziemne. Menu odzwierciedla typowy charakter kuchni śródziemnomorskiej z Hiszpanii, Maroko, a także Grecji, Turcji i wybrzeża Francji.

Koneserów ucieszy duży wybór win i klasyczne, regionalne piwa.

Sardinian

Kuchnia tej restauracji proponuje bardzo zróżnicowane potrawy, ilustrując tym samym bogatą historię Sardynii. Rozkoszując się bliskością wody można wybierać spośród dań na bazie miejscowej pasty oraz dań rybnych. Jest także wieprzowina przyrządzana w piecu opalanym drewnem i miejscowe wina z nagradzanych roczników. Podaje się tu tradycyjny chleb carasau, zwany też papierem nutowym (‘carta da musica’) ze względu na to, że ma zaledwie 1-2 mm grubości. Obiad kończy się zawsze odrobiną mirtu, którego smak uzupełniają sery i miód.

Brazilian

Tutaj dostaniemy przepyszne mięso, przyrządzane na grillu z aromatycznym drewnem oraz inne tradycyjne dania z Ameryki Południowej. Hitem restauracji jest karmelizowany ananas. W karcie alkoholi znajdziemy brazylijskie i włoskie wina, a także duży wybór piw.

Indian

Oszałamiająca feeria smaków to cecha kuchni indyjskiej. Hinduscy kucharze zapewniają autentyczność potraw tego barwnego subkontynentu. Polecają zwłaszcza gorące i ostre potrawy tandoori.

Mexican

Restauracja znajduje się w okolicy basenu Oasis i serwuje typową kuchnię meksykańską, wraz z całą jej pikantnością, tortillami, burritos i chili. Wewnątrz panuje atmosfera radosnego relaksu, ale nad wszystkim pieczę sprawuje meksykański szef kuchni. W menu znajdziemy wegetariańskie przystawki, mięso i ryby, a wszystko serwowane w tradycyjny , meksykański sposób - potrawa trafia na środek stołu, żeby uczestnicy kolacji mogli się nią podzielić. Na koniec posiłku radości ucztujących dopełnia… tequila.

Aquarium

To nie jest miejsce dla dorosłych! Restaurację Aquarium dedykowano tylko i wyłącznie dzieciom. Duży nacisk kładzie się tu na zabawę, a menu i cały wystrój dopasowane są do potrzeb najmłodszych.

Forte Village proponuje rozmaite rozrywki, wliczając w to ekskluzywne zakupy modowe, clubbing, spacery, a także poznawanie nowych przyjaciół w stylowych barach hotelowej wioski. Rozpiętość atrakcji jest bardzo szeroka - zarówno w ciągu dnia, jak i wieczorem. Nie zabraknie też okazji, by zakupić lokalne rękodzieło, miejscową i międzynarodową prasę, a także wszystko, co może się przydać podczas udanego urlopu.

Miejscem, które skupia całe życie towarzyskie jest Piazza Maria Luigia. Tutejsza scena pod gołym niebem gościła niejednego znanego artystę - wśród sław należy wymienić Boney M, Matta Bianco, Billy’ego Prestona, a także the Gipsy Kings, Zucchero, Kid Creole & the Coconuts oraz Tullio de Piscopo.

Dwa najpopularniejsze bary to Bar Bandiere w hotelu Castello i Bar Aquatica nad brzegiem morza. Jeśli szukamy energetycznej przestrzeni ze świetną muzyką, powinniśmy udać się do Forte Fortissimo. Tutaj co noc o najlepsze brzmienia dbają wytrawni didżeje i zespoły grające na żywo. Jeśli jesteśmy skłonni spędzić wieczór w sposób bardziej wyciszony, idealnym rozwiązaniem będzie Piano Pianissimo Lounge Bar. Usytuowany na pięknym tarasie tuż nad brzegiem wody, klub oferuje nie tylko muzykę na żywo i rozgwieżdżone niebo. Piano Piannissimo Lounge Bar słynie ze wspaniałego wyboru koktajli i szampanów. Aby dodać nocy magiczną nutę orientu, można tu zapalić nargilę ze szczególnie polecanym aromatem “Tysiąca i Jednej Nocy”.